Úvod

CharHomeless childitativní projekt Knit A Square pomáhá sirotkům, opuštěným dětem  a dětem s AIDS v Jižní Africe. Odhaduje se, že takových dětí  je v Africe kolem 15 milionů, z toho v Jižní Africe kolem 1,4 milionů. Uplést nebo uháčkovat čtverec zabere necelou hodinu a může pomoci zachránitPlainJanephoto3blanket3 dětský život.

Čtverce, které lidé pletou a háčkují na celém světě, jsou v Jižní Africe sešity do dek pro děti, o které se nemá kdo starat. Na jednu deku je potřeba 35 čtverců.

Uplést nebo uháčkovat čtverecnot-all-of-us-can-do-great-things_-but-we-can-do-small-things-with-great-love_-mother-teresa je věc velice snadná. Je to ideální projekt  pro dospělé i dětské začátečníky, pro všechny milovníky ručních prací, kteří si ale netroufají nebo nemají čas na velké výrobky, děti ve školách i pro tvořivé babičky doma, v klubech či domovech  důchodců nebo pro klienty v denních stacionářích.

Cílem je vytvořit – uplést nebo uháčkovat čtverec libovolného vzoru a barvy o rozmA small child wrapped in a blanket purchased from the Swop Shopěrech 20×20 cm. Lze použit přízi syntetickou nebo kombinaci vlny s umělou příměsí. Hlavně, aby pak pokrývka ze čtverců byla hřejivá, příjemná a nekousavá.

Čtverce  jsou dobrovolníky sešívany až na místě. Dobrovolníci kombinují v každé dece čtverce poslané z různých konců světa,  různé barvy, vzory a styly. Pokud by byly zaslány  již sešité celé deky, musela by organizace Knit a Square  platit  za každý kus dovozní clo.

Crochet-Square-SolidPhoto 2 website

Po dohotovení  každého čtverce je potřeba nechat ocásek dlouhý cca 50 cm, aby bylo možné k sobě čtverce sešít. Ocásek je potřeba pak ke čtverci „přimotýlkovat“, aby se nezašmodrchal s jinými.

123Jakmile máte vícero čtverců hotovo, stačí čtverce narovnat na hromádku, zabalit  a odeslat do Jižní Afriky. Nelekejte se! Je to jednodušší než si myslíte. Do balíku (při respektování maximálních povolených rozměrů) se vejde cca 350-400 čtverců a jeho cena je dle váhy (cca 8 kg) cca 800 Kč. Doručení trvá zhruba 5-7 týdnů. Podrobnější informace a  fotky najdete na http://www.knit-a-square.com

Za vaši pomoc a přízeň předem děkuji.

 

11 reakcí na Úvod

  1. ALENA HUDOUSKOVÁ napsal:

    NA JAKOU ADRESU POŠLU ČTVEREČKY

    To se mi líbí

  2. Olga Valíčková napsal:

    Dnes jsem v tramvaji viděla paní při pletení,dala jsem se do řeči a od ní mám tento kontakt.Tvrdila mi,že je něde v Brně adresa,kam lze čtverce doručit,děkuji

    To se mi líbí

  3. Lišková J. napsal:

    Dobrý den. Mám připraveny k odeslání uháčkované čepice, bezprsté rukavice a hračky. Chci se zeptat, zda je mohu odeslat jenom takto bez čtverců. Děkuji předem za odpověď.

    To se mi líbí

  4. Vladilslava Strnadová napsal:

    Dobrý den, chtěli bychom začít plést ve škole, je ještě sbírka aktuální? Děkuji za odpověď. Vlaďka Strnadová.

    To se mi líbí

  5. Nina Javorová napsal:

    Dobrý den, poslední dotaz je z října, a tak bych se ráda zeptala, zda je sbírka stále aktuální.
    děkuji Nina

    To se mi líbí

  6. Jana Lutišanová napsal:

    Dobrý den, je sbírka pletených věcí ještě aktuální? Díky Jana

    To se mi líbí

Napsat komentář